Uleiul de cocos - beneficii

Uleiul de cocos - beneficii

Este un aliment si un ingredient deosebit de nutritiv, nelipsit in dieta vegetariana si raw-vegana.

 

Uleiul de cocos este unicul dintre uleiurile vegetale care are o concentratie ridicata de acizi grasi saturati care pot provoca o multime de reactii pozitive, benefice pentru sanatate. Proprietatile sale se datoreaza in special acestor acizi grasi: acizilor lauric, capric si caprilic. Uleiul de cocos se asimileaza rapid in organism si se transforma in energie, motiv pentru care uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor sa slabeasca si celor care fac sport.

 

Contine cu 10% mai putine calorii fata de alte grasimi vegetale. Acest ulei este unul dintre cele mai bogate surse de grasimi saturate, aproape 90% din acizii grasi din uleiul de cocos fiind saturati. Acizii grasi pot avea efecte terapeutice asupra tulburarilor cerebrale, precum epilepsie si Alzheimer.

Uleiul de cocos scade colesterolul, stimuleaza sistemul imunitar prin  polifenoli si antioxidanti naturali, vitaminele A, C si E, vitamina K, Fier si Calciu, regleaza metabolismul si digestia si, printre altele, ne ajuta sa avem parul si pielea sanatoase si stralucitoare atunci cand alegem sa-l folosim ca si ingredient cosmetic. Protejeaza chiar si impotriva periculoaselor raze ultraviolete, atunci cand este intins pe piele inainte de expunerea la soare.

 

Cum se obtine uleiul de cocos

Nucile de cocos din care se produce uleiul nostru de cocos sunt cultivate pe plantatiile organice din Filipine. Aceste plantatii ofera locuri de munca comunitatii locale, in special femeilor care au astfel posibilitatea sa lucreze aproape de casele lor, fiind angajate ca tehnicieni de laborator, contabile sau personal de curatenie. Suntem mandri sa fim asociati cu o organizatie ce are un astfel de nivel de etica, lucrand cu grija si consideratie pentru comunitatea locala. In plus pentru a oferi locuri de munca regulate si o compensatie financiara corecta pentru toti angajatii, furnizorul nostru de nuci de cocos finanteaza si educatia locala si ofera pachete de provizii pentru a-si ajuta angajatii sa isi hraneasca intreaga familie.

Nucile de cocos se produc pe tot parcursul anului, asa ca nu este vorba de recolta anuala; nucile de cocos mature trebuie taiate manual cu ajutorul unei macete. Apoi sunt desfacute pentru a indeparta coaja exterioara dura si aspra care este arsa ca si combustibil. Continut alb al nucii este separat si urmeaza a fi spalat. Miezul uscat al nucilor de cocos se numeste copra- din acest copra uscat este obtinut uleiul de cocos de slaba calitate, si este obtinut prin prelucrare chimica si la temperaturi inalte.

Uleiul nostru de cocos este facut din miezul proaspat si umed al nucii de cocos care este presat la rece pentru a putea obtine cel mai fin ulei de cocos.

Miezul curat este presat mecanic la rece pana cand se obtine un ulei bogat, ce este colectat si purificat prin simpla filtrare sau centrifugare, astfel incat numai cel mai pur ulei de cocos ajunge la linia finala de productie.

 

Stiati ca...

Uleiul de cocos este solid pana la temperatura de 25C, iar peste aceasta temperatura el devine lichid, fiind o proprietate normala si specifica acestui tip de produs? Astfel, uleiul de cocos poate fi utilizat atat pentru gatit, cat si pentru uz cosmetic, in ambele forme ale sale.